Leef meer!

Mijn vader is recent overleden en dat doet me weer beseffen dat we allemaal hetzelfde eindpunt hebben in het leven…… de dood. Vanaf het moment dat je wordt geboren, heb je maar één echte zekerheid en dat is dat je dood gaat. De dood wordt in onze samenleving een beetje weggemoffeld. De meesten onder ons denken er liever niet te veel over na. Mijn mening is dat de dood juist prominenter in onze samenleving aanwezig zou mogen zijn. Als we ons meer bewust zouden zijn van ons einddoel lopen we ook bewuster het pad genaamd het leven. Het leven heeft vele geschenken voor ons, maar als we te druk en gestrest zijn om deze op te merken, leven we niet echt. Ja, we lopen wel hetzelfde pad als ieder ander, maar we vergeten het te leven.

Waar haal ik deze wijsheid vandaan? Als advocaat was ik bijna altijd gestrest en stond ik in ‘standje overleven’. Het is niet dat ik niet wist dat het leven me meer te bieden had, maar ik wist niet meer hoe ik de geschenken op mijn levenspad moest oprapen. Zo verstijfd van de stress was ik. Totdat ik in aanraking kwam met hartcoherentie, een methode die ontwikkeld is door Heartmath. Deze methode liet mij in korte tijd ontspannen. En toen ik weer ontspannen was…..kwamen alle antwoorden vanzelf. Ik wist weer wie ik ben, wat ik wil en hoe te leven.

Er is een groot verschil tussen uitdaging in je leven en stress. Mijn leven zit vol uitdaging! Ik ben gestopt met de advocatuur, ben gecertificeerd Heartmath coach en trainer geworden en ben nieuwe projecten aan het opzetten. Uitdagingen treedt je met enthousiasme tegemoet, je groeit ervan en je benut je capaciteiten en creativiteit. Stress put je uit, stompt je af en zet je in de overlevingsstand. Dat is niet echt genieten in mijn visie. Hoe verder ik verwijderd ben van mijn eigen stressvolle tijden, hoe meer ik me verbaas over het gegeven dat we het met zijn alle zo normaal zijn gaan vinden om gestrest te zijn. Buiten het feit dat het echt heel ongezond is voor je en je er sneller oud van wordt, is het ook echt mega saai om zo door te denderen zonder om je heen te kijken.

Dus stop met dat gestress en ….. leef meer!

Eigenwijs kind

Ongeveer 5 jaar geleden fietste ik door Amsterdam met mijn toen bijna 3 jaar oude zoontje. Het was woensdag. Mijn thuiswerkdag. Zo’n dag waarvan je je inbeeldt dat je relaxed thuis kan werken en ook nog lekker tijd met je kind kan besteden, maar die uiteindelijk  uitdraait op een gestreste spagaat, waarin je eigenlijk nergens echt aan toe komt.

“Mama”, zei mijn zoontje. “Weet je wat jij moet leren?” “Nou”, vroeg ik. “Jij moet meer met je hartje leren lachen. Ik kan jou dat wel leren. Kijk maar naar mij!” Ik zag dat mijn zoontje zijn ogen dicht deed. Nadat hij een paar seconden zich had afgesloten, deed hij zijn ogen wijd open en lachte hij breeduit. Ik vond het vertederend, maar deed er voor de rest niet echt iets mee.

Drie jaar later kwam ik in aanraking met hartcoherentie. Een methode ontwikkelt door Heartmath. Met deze methode leer je, kort gezegd, om te ontspannen door het beïnvloeden van je hartritme en – patroon. Een belangrijke techniek daarbij is het bewust verleggen van je aandacht naar je hart en het oproepen van een positieve emotie. De demonstratie van mijn zoontje drie jaar daarvoor kwam daar zeker mee overeen. Door het beoefenen van hartcoherentie ben ik veranderd van een gestreste advocaat in een veel relaxtere hartcoherentiecoach en trainer.

Een paar weken geleden had ik een gesprek met mijn nu bijna 8 jaar oude zoon over opvoeden. Volgens mij ging het over tafelmanieren. In dat gesprek zei ik tegen mijn zoon dat het ook mijn taak was als moeder om hem hierin op te voeden. Mijn zoon beaamde dit, maar zei hij: “Ik moet jou ook opvoeden, hoor mama!” “O ja”, zei ik  “waarin dan?” “Over je hart en zo” zei hij en ik kon niet anders dan dat eveneens te beamen.

Eigen wijs kind, dank je wel dat je in mijn leven bent!

Een pleidooi voor het hart!

Na ruim 16 jaar gewerkt te hebben als asiel- en immigratierecht advocaat ben ik met ingang van 31 december 2018 gestopt. Waarom? Ik voelde in mijn hart dat het tijd was om te stoppen. Dit is natuurlijk prachtige beeldspraak, maar dat is het niet alleen. Zoals blijkt uit het bijgevoegde interview met Gregg Braden, wetenschapper op diverse gebieden, met Shift network van januari 2019, https://youtu.be/cj9x83y1oqc

In dit interview gaat Gregg Braden in op de nieuwe ontdekkingen uit gerenommeerde, geverifieerde en gepubliceerde wetenschap en welke vergaande gevolgen deze hebben voor het menselijke soort en haar ontwikkeling op deze aarde. Aan deze ontdekkingen kunnen we niet voorbij gaan zonder onszelf de vraag te stellen wat dit betekent voor de wijze waarop we ons leven leiden. Voorbij gaan aan deze ontdekkingen is als de kerk die in de zeventiende eeuw tientallen jaren weersprak dat de wereld rond is. Het is zeker de moeite waard om dit hele interview met Gregg Braden te beluisteren. In deze blog ligt de focus op de ontdekkingen die gaan over of in relatie staan met het hart.

Wat zijn deze nieuwe ontdekkingen?

In 1991 ontdekte men 40.000 hersenachtige cellen in het hart, die onafhankelijk van het brein kunnen denken, onthouden, leren, waarnemen en weten. Oude wijsheden hebben het altijd gehad over de wijsheid in het hart en ook in vele talen wordt op poëtische wijze naar het hart verwezen als bron van wijsheid. Voor deze spirituele leringen en poëzie  is dus ook een  wetenschappelijke onderbouwing gevonden. Wanneer het brein in ons hart en in ons hoofd harmonieus met elkaar communiceren, men noemt dit hartcoherentie, hebben we toegang tot verhoogde intelligentie, diepe intuïtie, hogere waarneming, creativiteit en zijn we veerkrachtig. De technieken om deze harmonieuze communicatie tussen het hart en hersenen te bewerkstellingen zijn eenvoudig aan te leren en hebben vergaande gevolgen op onze kwaliteiten, emoties, de omgang met onszelf, anderen en de wereld om ons heen .

Het beoefenen van hartcoherentie heeft ook verjonging tot gevolg. Het lichaam maakt in een dergelijke staat meer DHEA, het zogenaamde verjongingshormoon, aan. Maar daar blijft het niet bij. Het beoefenen van hartcoherentie draagt ook bij aan het herstel van de telomeren van een cel wat anti-aging tot gevolg heeft. Dit proces van het herstel van de telomeren en het daarvoor verantwoordelijke enzym werd ontdekt door Elisabeth Blackburn en zij won hiervoor in 2009 de nobelprijs.

Gregg Braden brengt gepassioneerd naar voren dat het belangrijk is dat we onszelf en de kwaliteiten die we hebben als menselijk soort leren kennen, want hoe beter we onszelf kennen hoe beter we in staat zijn om met de vele veranderingen in de huidige wereld te kunnen omgaan. Waar we nu vaak nog een speelbal lijken te zijn van de omstandigheden om ons heen, kunnen we door het beoefenen van hartcoherentie de omstandigheden in ons en om ons heen actief beïnvloeden. Wanneer we dat beseffen, is er sprake van evolutie van ons bewustzijn.

Ik heb geluisterd naar mijn hart en ben gestopt met de advocatuur en ben gekwalificeerd hartcoherentiecoach en – trainer geworden. Stiekem zie ik mezelf nog wel als advocaat……maar dan als een advocaat die pleit voor het hart!