Een pleidooi voor het hart!

Na ruim 16 jaar gewerkt te hebben als asiel- en immigratierecht advocaat ben ik met ingang van 31 december 2018 gestopt. Waarom? Ik voelde in mijn hart dat het tijd was om te stoppen. Dit is natuurlijk prachtige beeldspraak, maar dat is het niet alleen. Zoals blijkt uit het bijgevoegde interview met Gregg Braden, wetenschapper op diverse gebieden, met Shift network van januari 2019, https://youtu.be/cj9x83y1oqc

In dit interview gaat Gregg Braden in op de nieuwe ontdekkingen uit gerenommeerde, geverifieerde en gepubliceerde wetenschap en welke vergaande gevolgen deze hebben voor het menselijke soort en haar ontwikkeling op deze aarde. Aan deze ontdekkingen kunnen we niet voorbij gaan zonder onszelf de vraag te stellen wat dit betekent voor de wijze waarop we ons leven leiden. Voorbij gaan aan deze ontdekkingen is als de kerk die in de zeventiende eeuw tientallen jaren weersprak dat de wereld rond is. Het is zeker de moeite waard om dit hele interview met Gregg Braden te beluisteren. In deze blog ligt de focus op de ontdekkingen die gaan over of in relatie staan met het hart.

Wat zijn deze nieuwe ontdekkingen?

In 1991 ontdekte men 40.000 hersenachtige cellen in het hart, die onafhankelijk van het brein kunnen denken, onthouden, leren, waarnemen en weten. Oude wijsheden hebben het altijd gehad over de wijsheid in het hart en ook in vele talen wordt op poëtische wijze naar het hart verwezen als bron van wijsheid. Voor deze spirituele leringen en poëzie  is dus ook een  wetenschappelijke onderbouwing gevonden. Wanneer het brein in ons hart en in ons hoofd harmonieus met elkaar communiceren, men noemt dit hartcoherentie, hebben we toegang tot verhoogde intelligentie, diepe intuïtie, hogere waarneming, creativiteit en zijn we veerkrachtig. De technieken om deze harmonieuze communicatie tussen het hart en hersenen te bewerkstellingen zijn eenvoudig aan te leren en hebben vergaande gevolgen op onze kwaliteiten, emoties, de omgang met onszelf, anderen en de wereld om ons heen .

Het beoefenen van hartcoherentie heeft ook verjonging tot gevolg. Het lichaam maakt in een dergelijke staat meer DHEA, het zogenaamde verjongingshormoon, aan. Maar daar blijft het niet bij. Het beoefenen van hartcoherentie draagt ook bij aan het herstel van de telomeren van een cel wat anti-aging tot gevolg heeft. Dit proces van het herstel van de telomeren en het daarvoor verantwoordelijke enzym werd ontdekt door Elisabeth Blackburn en zij won hiervoor in 2009 de nobelprijs.

Gregg Braden brengt gepassioneerd naar voren dat het belangrijk is dat we onszelf en de kwaliteiten die we hebben als menselijk soort leren kennen, want hoe beter we onszelf kennen hoe beter we in staat zijn om met de vele veranderingen in de huidige wereld te kunnen omgaan. Waar we nu vaak nog een speelbal lijken te zijn van de omstandigheden om ons heen, kunnen we door het beoefenen van hartcoherentie de omstandigheden in ons en om ons heen actief beïnvloeden. Wanneer we dat beseffen, is er sprake van evolutie van ons bewustzijn.

Ik heb geluisterd naar mijn hart en ben gestopt met de advocatuur en ben gekwalificeerd hartcoherentiecoach en – trainer geworden. Stiekem zie ik mezelf nog wel als advocaat……maar dan als een advocaat die pleit voor het hart!