Leef meer!

Mijn vader is recent overleden en dat doet me weer beseffen dat we allemaal hetzelfde eindpunt hebben in het leven…… de dood. Vanaf het moment dat je wordt geboren, heb je maar één echte zekerheid en dat is dat je dood gaat. De dood wordt in onze samenleving een beetje weggemoffeld. De meesten onder ons denken er liever niet te veel over na. Mijn mening is dat de dood juist prominenter in onze samenleving aanwezig zou mogen zijn. Als we ons meer bewust zouden zijn van ons einddoel lopen we ook bewuster het pad genaamd het leven. Het leven heeft vele geschenken voor ons, maar als we te druk en gestrest zijn om deze op te merken, leven we niet echt. Ja, we lopen wel hetzelfde pad als ieder ander, maar we vergeten het te leven.

Waar haal ik deze wijsheid vandaan? Als advocaat was ik bijna altijd gestrest en stond ik in ‘standje overleven’. Het is niet dat ik niet wist dat het leven me meer te bieden had, maar ik wist niet meer hoe ik de geschenken op mijn levenspad moest oprapen. Zo verstijfd van de stress was ik. Totdat ik in aanraking kwam met hartcoherentie, een methode die ontwikkeld is door Heartmath. Deze methode liet mij in korte tijd ontspannen. En toen ik weer ontspannen was…..kwamen alle antwoorden vanzelf. Ik wist weer wie ik ben, wat ik wil en hoe te leven.

Er is een groot verschil tussen uitdaging in je leven en stress. Mijn leven zit vol uitdaging! Ik ben gestopt met de advocatuur, ben gecertificeerd Heartmath coach en trainer geworden en ben nieuwe projecten aan het opzetten. Uitdagingen treedt je met enthousiasme tegemoet, je groeit ervan en je benut je capaciteiten en creativiteit. Stress put je uit, stompt je af en zet je in de overlevingsstand. Dat is niet echt genieten in mijn visie. Hoe verder ik verwijderd ben van mijn eigen stressvolle tijden, hoe meer ik me verbaas over het gegeven dat we het met zijn alle zo normaal zijn gaan vinden om gestrest te zijn. Buiten het feit dat het echt heel ongezond is voor je en je er sneller oud van wordt, is het ook echt mega saai om zo door te denderen zonder om je heen te kijken.

Dus stop met dat gestress en ….. leef meer!